HOUGHTON HOUSE

Separate wings housing the entertainment and sleeping areas are linked by a gracious double-volume entrance in this elegant residence where all rooms face north.

“ARCHITECTURE IS A VISUAL ART, AND THE BUILDINGS SPEAK FOR THEMSELVES”

The land upon which Houghton House rests was originally overgrown, neglected and intended for sub-division. Urban Habitat Architecture, however, saw the property’s inherent potential and built a beautiful north-facing residence. In order to maximise northern views, and to separate the entertainment and sleeping areas, as per the client’s request, Houghton House was built as two separate blocks joined by the home’s main entrance. The separation of the sleeping and entertainment areas allows for garden views on both sides. A beautiful water feature cleverly hides serviceable space in the courtyard and adds the soothing sound of running water to this home’s tranquil atmosphere. The entire ground floor level was flattened for wheelchair access and retaining walls at the original fall level redesigned as planters, adding an unusual twist to the property’s garden. Passive lighting and ventilation add to this building’s architectural features.