HOTEL SHALOO – Victoria Falls

Nestled in the riverine forests of the Zambezi River, Hotel Shaloo breaks away from the traditional and provides a contemporary, yet unspoiled tourist experience that harks back to the days of pink gins and leisurely sundowners.

“We shape our buildings; thereafter they shape us”

The hotel is designed to discreetly merge into the surrounding tree canopy. This conceptual architectural project aims to combine luxury tourism with the experience of being completely immersed in nature. The thatch roofing extends below a traditional roofline and blends into the locally-sourced, stone-clad walls below, which ground the 90-roomed hotel. This interplay between stereotomic and tectonic architectural elements suffuses the north-facing hotel with light, contrasting with the natural rock-based structure. A covered, cantilevered walkway, just below treetop level, allows for unparalleled views of both the indigenous forest surrounding it as well as the majestic Zambezi. The steel mesh of the walkway floor allows light to filter down over the bar and dining areas below as well as providing dappled light over the swimming pool. Urban Habitat Architects used Hotel Shaloo to provide a conceptual frame to nature’s inherent beauty.

See more Urban Habitat projects below: